Săptămâna Lecturii şi a Cărţii pentru Copii, 1-7 aprilie 2016

Publicat de staff la 13 Aprilie 2016

Sub genericul „Lumina eternă a cărţii”, în Săptămâna Lecturii şi a Cărţii pentru Copii, 1-7 aprilie, la biblioteca şcolii s-au desfăşurat diverse activităţi de promovare a lecturii şi a cărţilor pentru copii, un bun prilej de încurajare a elevilor să lectureze.

Un eveniment deosebit de important  al acestei săptămâni a fost prima vizită la bibliotecă a elevilor din clasa pregătitoare şi clasa întâi. Având în vedere faptul că impactul primei întâlniri cu biblioteca este hotărâtor pentru formarea viitorilor cititori, în organizarea activităţii s-a investit timp, răbdare şi multă implicare. 

Principalele obiective urmărite sunt multiple, de pildă: să cunoască şi să preţuiască biblioteca şcolii; să înţeleagă rolul lecturii în formarea personalităţii; să opteze pentru lecturi de calitate; să preţuiască cărţile şi autorii acestora; să participe activ la activităţile desfăşurate de bibliotecă, etc. şi vor fi îndeplinite treptat.

Pe parcursul acestei întâlniri s-a iniţiat un dialog, între bibliotecară şi copii, despre bibliotecă, cărţi, lectură; s-au prezentat cărţile din expoziţia amenajată cu ocazia acestei activităţi, în special poveştile scriitorului H. CH. Andersen, a cărui aniversare a avut loc în această săptămână (2 aprilie). După prezentarea cărţilor, elevele Balaş Teodora Maria, clasa a X-a E şi Deju Daniela, clasa a XI-a A, i-a introdus pe bobocii celor două clase, în minunata lume a poveştilor lui Andersen, lecturând cu mult talent basmele „Fetiţa cu chibrituri” şi „Porcarul şi fata de împărat”.

După acest moment literar, copiii au fost invitaţi să viziteze depozitul colecţiilor uzuale şi depozitul colecţiei speciale – carte veche şi rară – „Tezaurul bibliotecii”.

Activitatea a continuat în sala de lectură, cu un joc propus de gazdă:  „Să scriem împreună povestea Palatul cărţilor”; fiecare copil a scris un cuvânt  pe tăbliţa magnetică, folosind litere magnetice, urmând ca din aceste cuvinte să se compună ulterior o poveste pentru o cărticică. La sfârşitul ciclului primar, această cărticică se va distribui părinţilor elevilor participanţi la scrierea poveştii „Palatul cărţilor”.

Prima vizită la bibliotecă s-a încheiat cu promisiunea că toţi vor reveni cât mai curând la bibliotecă, în calitate de cititori şi au primit în dar câte un semn de carte creat special pentru această ocazie.

Galerie foto