Gala premiilor DEȘTEPTAREA ediția XVIII

Publicat de staff la 30 Decembrie 2013

Autor: Deșteptarea | 19 decembrie 2013 |

Ziarul DEȘTEPTAREA și-a desemnat câștigătorii Premiilor pe anul 2013. Într-o atmosferă intimă, de sărbătoare, la Café du Teatre a avut loc ceremonia de decernare a prestigioaselor premii ce au devenit o tradiție a ultimilor 18 ani.

Printre premianți s-au numărat elevi, profesori, oameni de afaceri, artiști, membri ai unor organizații neguvernamentale, persoane din administrația publică.

Cu toții, membri ai comunității băcăuane, alături de care Trustul Media Deșteptarea a fost, este și va continua să fie cu aceeași dăruire.

De la Colegiul Național „Ferdinanand I” Bacău au fost premiați foștii absolvenți Manoliu Laura și Ciobanu Ion, elevi olimpici care confirmă și ca studenți, fiind premiați la nivel internațional.

Laura Manoliu, zodia Racului (25 iunie, 1992). Ion Ciobanu, zodia Săgetătorului (5 decembrie,1986). Ambii sunt băcăuani, absolvenţi ai unui brand naţional: Colegiul Naţional „Ferdinand I”. Laura Manoliu este studentă la Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, anul III, licenţă în Telecomunicaţii şi Sisteme de Telecomunicaţii. Ion Ciobanu este absovent al Universităţii Politehnica Bucureşti, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, doctorand în anul al II-lea, la Toyohashi University, Japonia, cercetarea sa fiind centrată pe pe sisteme şi reţele neuronale. „Dacă vrei să ai succes: Pricepe-te la ceea ce faci, Iubeşte ceea ce faci şi Ai incredere în ceea ce faci, DAR CU ADEVĂRAT!!!”. Acesta este moto-ul Laurei Manoliu. Moto-ul lui Ion Ciobanu: „E mare meşteşug să fii om!” Laura are ca hobby ski-ul şi călătoriile, Ion este îndrăgostit de istorie.

Ambii au o pasiune comună: cercetarea ştiinţifică şi tehnică în domeniul astronauticii. Sunt membri ai echipei REXUS, compusă din studenţi şi doctoranzi români care studiază în ţară şi străinătate, echipă care are care moto un gând al lui Henry Ford: „A fi împreună este un început. A rămâne împreună este un progres. A lucra împreună este un succes!”

Performanţele amândurora sunt premiere aplaudate de elita mondială a aastronauticii. Au cucerit laurii la Concursul internaţional „NASA Lunabotics Competition” – Kennedy Space Center, Florida – USA, cu echipa „Coandă”, pentru construirea unui robot autonom care este capabil să excaveze, într-un anume timp, o cantitate cât mai mare de sol lunar, trecând peste obstacole. În Programul de cercetare REXUS/BEXUS (Rocket/Baloon Experiment for University Students), propunerea de experiment pentru lansarea cu racheta REXUS 16 a unei tehnologii revoluţionare – topirea şi lipirea aliajelor de titaniu cu aluminiu, în vederea sudurii în spaţiu cu o diodă laser de 25W, în miligravitaţie – a cucerit din nou prima treaptă a podiumului. Elita mondială a astronauticii i-a încununat cu Premiul „Hans von Muldau Team Award for the Best Team project”, la Congresul Internaţional al Astronauticii, desfășurat în septembrie 2013, la Beijing, China. Anul viitor, în aprilie, de la Kiruna, Suedia, cei doi vor participa, alături de celalţi membri ai echipei REXUS, la lansarea rachetei REXUS 16, care va duce în Cosmos experimentul amintit.

Laura Manoliu şi Ion Ciobanu, două repere de excepţie ale unor mari îndrăzneli şi reuşite. Vom trăi într-o lume mai bună şi pentru că există oameni ca Laura Manoliu şi Ion Ciobanu.

Li se acordă Premiul „Deşteptării”, pentru pionierat mondial recunoscut în domeniul cercetării tehnico-ştiinţifice, în astronautică.

(Premiul acordat lui Ion Ciobanu a fost ridicat de Vasile Stoica, profesorul de matematică din „Ferdinand I”)

 

Galerie foto