ReGala Ferdinand ediția a IX-a - Teatrul de Vara ”Radu Beligan” - 28 noiembrie 2024
De ce să susţin CNF?
MOTIVAȚIE PENTRU EDUCAȚIE
Societatea contemporană este tot mai mult definită în literatura de specialitate ca fiind o societate educativă.
În acest context, sistemul de învățământ trebuie să fie un model de bune practici, care să refacă temelia societății viitoare.
Ca urmare, din dorința de a forma oameni pregătiți cognitiv și emoțional , am lansat anul acesta o campanie de promovare a tuturor proiectelor care adaugă valoare în domeniul dezvoltării personale, pentru toate categoriile de parteneri educaționali: elevi, profesori, părinți, comunitate.
”Mintea seamănă cu un procesor capabil să aloce o cantitate limitată de resurse pentru perceperea realității. Deoarece resursele creierului nostru sunt limitate, avem de făcut o alegere: să folosim aceste resurse limitate pentru a percepe numai durere, negativism, stres și nesiguranță sau să le folosim pentru a privi lucrurile dintr-o perspectivă de recunoștință, speranță, putere de supraviețuire, optimism si SENS. Cu alt cuvinte, deși nu putem schimba realitatea doar prin forța voinței, ne putem folosi creierul pentru a schimba modul în care percepem lumea, iar aceasta ne va schimba și modul în care reacționăm față de ea. Fericirea nu înseamnă să ne autoînșelăm, să ignorăm lucrurile negative, ci să ajustăm gândirea astfel încât să găsim căi de a ne ridica deasupra circumstanțelor” Schwan Achor
Creierul funcționează conform formulei lui Arhimede, care a spus: ”Dați-mi o pârghie suficient de lungă și un punct de sprijin și voi răsturna Pământul”.
Maximizarea potențialului nostru depinde de două lucruri importante:
- Lungimea pârghiei, respectiv cât potențial CREDEM noi că avem;
- Poziția punctului de sprijin, respectiv starea de spirit care ne ajută să generăm forța necesară schimbării.
Mutând punctul de sprijin în așa fel încât să fim într-o stare de spirit pozitivă, puterea pârghiei va fi multiplicată iar noi vom fi pregătiți să mutăm munții.
Acestea sunt gândurile, dorințele, visele, scopurile care ne duc înainte, în viitor.
De aceea am lansat ideea proiectelor. Pentru ca elevii, profesorii, părinții și toți colaboratorii noștri să- și poată manifesta deplin toate ideile despre educație, despre educația copiilor lor, despre educația care va schimba viitorul.
Directorii Colegiului Național „Ferdinand I” Bacău,
prof. Mirela Berza și prof. Nicu Vasile Harasemciuc